Menu Sluiten

Heb jij een versleten of uitpuilende tussenwervelschijf?

Heb jij na een X-foto, CT-scan of MRI de ‘diagnose’ gekregen dat er iets mis is met je tussenwervelschijf, lees dan vooral verder.

David Hanscom, voormalig orthopedisch chirurg: “Degeneratie van de tussenwervelschijf is normaal!”

Dr. David Hanscom is een door mij al jaren zeer bewonderde arts, die zich gespecialiseerd heeft in rugproblemen. Tientallen jaren voerde hij rugoperaties uit, daar lag zijn passie en zijn expertise. Hij werd echter steeds wantrouwender over de noodzaak van deze operaties, want hij zag vele patiënten die er na de operatie veel slechter aan toe waren en dat lag er beslist niet aan dat hij een slechte chirurg was. Integendeel. Hij had zo’n goede naam dat zich bij hem vele patiënten meldden die door andere artsen geopereerd waren en die helemaal wanhopig waren omdat ze van de wal in de sloot terecht waren gekomen.
Uiteindelijk besloot hij om helemaal te stoppen met opereren en zich te wijden aan de door hemzelf ontwikkelde DOC-methode, omdat hij daarmee veel betere resultaten boekte bij zijn patiënten.

Heb jij echt wel een operatie aan je rug nodig?

Hanscom: “Rug- en nekoperaties die werden uitgevoerd op een normaal ouder wordende wervelkolom was een belangrijke reden waarom ik in 2019 stopte met mijn praktijk voor spinale chirurgie. Niet alleen was het slagingspercentage laag, patiënten waren er vaak veel slechter aan toe na de operaties en er was nauwelijks een arts te vinden, die hen dan nog wilde helpen. Tegelijkertijd had ik honderden patiënten in mijn praktijk, wiens pijn enorm verminderde met behulp van evidence-based behandelingen en ze hadden meestal geen operatie nodig. Daarom heb ik ook het boek ‘Do You Really Need Spine Surgery?’ (Heb je echt wel een operatie aan je rug nodig?’) geschreven. In het boek verdeel ik de situatie van een bepaalde patiënt in een van de vier kwadranten, waaruit je meer duidelijkheid krijgt of je die operatie wel of niet moet ondergaan. Het eerste uitgangspunt van het boek is: “Je kunt niet repareren wat je niet kunt zien.”
Daarnaast heb ik lange tijd besteed aan het ontwikkelen van het DOC (Direct your Own Care) Traject. Het is een zelfgestuurd programma dat de succesvolle inspanningen van veel patiënten weerspiegelt om zich te bevrijden van chronische pijn. Het is een duidelijker proces geworden en mensen genezen sneller met minimale middelen en risico”.

“Er is iets mis met je tussenwervelschijf”, zegt jouw arts n.a.v. je scan/MRI

Hanscom: “Vaak hoor ik dat mensen denken dat ze allerlei rugproblemen hebben, zoals ‘versleten of uitpuilende tussenwervelschijven, hernia’s, bot op bot, gescheurde tussenwervelschijven of gedegenereerde tussenwervelschijven’ .
Ze zijn dan bang dat ze invalide worden en hun rug veel moeten beschermen. Sommige chirurgen hebben zelfs gesuggereerd dat ze zonder operatie in een rolstoel kunnen eindigen.
Maar als je denkt dat een deel van je lichaam kapot is, ga je er te veel op letten. Alles wat je voelt lijkt dan erger. Je kunt gaan denken dat je een heel ‘slechte’ rug hebt, je kunt bang worden om verlamd te raken en sommige chirurgen bevestigen dat misschien zelfs. Maar dat is niet waar. Meestal weten we niet precies waar nek-, borst- of rugpijn vandaan komt. Maar we weten wel dat het vaak niet door de tussenwervelschijven komt. Dat zie je ook in het hieronder geplaatste onderzoek.

“De hoeveelheid pijn die je ervaart staat niet noodzakelijkerwijs in verband met de hoeveelheid weefselschade die je hebt opgelopen.”

– Dr. Lorimer Moseley .

Onderzoek bij mensen die géén rugpijn hebben

Er zijn interessante onderzoeken gedaan bij mensen die geen rugklachten hadden. Daaruit is duidelijk geworden dat al dit soort ‘slijtage’ al op jonge leeftijd begint. Bij mensen van net 40 jaar is al bij 68% een degeneratie van de tussenwervelschijven opgetreden. Bij 60 jarigen is dat zelfs 88%! Dit kunnen we dus als normaal beschouwen. Interessanter zelfs is dat deze 68, resp. 88% géén last van hun rug had.
Tegelijkertijd vond met op de MRI’s van mensen die wel rugklachten hadden, vaak (nog) geen enkele afwijking.

. “De relatie tussen pijn en de staat van de weefsels wordt zwakker naarmate pijn langer aanhoudt.”

Dr. Lorimer Moseley

Conclusie

Het is onverstandig om te concluderen dat de rugklachten van de tussenwervelschijf komen, en het is zeker niet goed om je daaraan te laten opereren voordat je alle andere opties , zoals bijvoorbeeld het volgen van het DOC-traject, hebt geprobeerd.

Bronnen:

Wil jij meer lezen en leren om je leven met pijn (of dat van je naaste met pijn) gemakkelijker, beter en waardevoller te maken?

1. Wil je talloze tips, adviezen en handvatten over de relaties tussen pijnpatiënt en partner, kinderen, vrienden en familie, lees dan:

Lieve Help!’
Steunen en gesteund worden bij chronische pijn en ander onzichtbaar leed.

Lees meer over ‘Lieve Help!’ hier
Bekijk de eerste pagina’s hier
Lees alle beoordelingen hier
Bestel het boek hier

2.Wil jij weer meer regie over je leven krijgen, ondanks de pijn? Ontdek wat je zelf kunt doen om je leven weer leuker en zinvoller te maken, lees dan:

‘Over leven met pijn’
Alles wat je naast je medische behandelingen zelf kunt doen om je leven beter, leuker en zinvoller te maken.

Bekijk de inhoudsopgave hier
Bekijk de eerste pagina’s hier
Lees alle beoordelingen hier
Bestel het boek hier

3.Meer blogs lezen?

Je vindt ze hier

4.Wil je nog meer lezen over chronische pijn en alles wat daar mee te maken heeft?

Ga dans eens naar het Informatiecentrum van Pijnstad. Hier vind je heel antwoorden op zowat alle vragen die maar in je op kunnen komen met betrekking tot (het leven met) pijn.

5.Lotgenoten ontmoeten?

Wordt lid van de besloten Facebookgroep van de LPO

1 reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *