Menu Sluiten

Over leven met pijn – de inleiding

Over leven met pijn

Dit is mijn laatste boek
Uitgegeven bij Kosmos Uitgerijen
Bekijk de inhoudsopgave van het boek hier
Bekijk hier de recensies
Hier kun je het boek Over leven met pijn’ van Anna Raymann bestellen
Lees hier de eerste pagina’s van het boek

Hieronder vind je de inleiding:

Inleiding

‘Je moet er maar mee leren leven’
Je hebt al enige tijd de diagnose ‘chronisch pijnpatiënt’. Je hebt verschillende artsen bezocht en allerlei medicijnen geprobeerd. Je hebt een second en mogelijk zelfs een third opinion gekregen. Je bent bij een fysiotherapeut onder behandeling of geweest, misschien zelfs bij een psycholoog, een acupuncturist en diverse alternatieve genezers. Mogelijk slik je zware pijnstillers, gebruik je een TENS of heb je zelfs een neurostimulator. Eventueel slik je daarbij nog allerhande vitamines, mineralen en cbd-olie. Toch heb je nog steeds ongelooflijk veel pijn, maar je krijgt te horen dat je ‘er maar mee moet leren leven’. En je denkt: ’hóe dan???’

Of misschien ben je ‘pas’ een paar maanden aan het sukkelen met pijnklachten, ben je nog aan het overleven met paracetamol en krijg je het Spaans benauwd wanneer je alle behandelopties hierboven leest. Je moet er niet aan denken dat je dát circuit in moet, met blijkbaar zo weinig kans op blijvende verbetering. Ook jij vraagt je daarom af of er geen succesvollere mogelijkheden zijn om van je pijn af te komen.

Als iemand die zelf al tientallen jaren pijn heeft, begrijp ik jouw frustraties en uitdagingen heel goed. Ik heb ook in jouw schoenen gestaan. Ik weet hoe verwoestend chronische pijn kan zijn en hoe wanhopig je uiteindelijk kunt worden. Ik ben er gelukkig goed uit gekomen. Al ben ik lang niet 100% pijnvrij, ik heb wel weer een leuk en zinvol leven.

Dit boek gaat over jou
Maar dit boek gaat niet over mij. Dit boek gaat over jou, en alle andere mensen met aanhoudende pijn. Want ieder mens met langdurige pijn heeft weer andere beperkingen, andere pijn, een ander karakter, een andere geschiedenis, een andere achtergrond en een ander verhaal. Maar juist omdat ik geleerd heb hoeveel verschil je zelf kunt maken, wil ik graag die kennis met je delen.

Ik geef je in dit boek de informatie die ik kreeg en de inzichten die vele deskundigen mij in de afgelopen jaren hebben bijgebracht. Plus alle tips en handvatten die ik opstak van de duizenden lotgenoten die elkaar gevonden hebben op sociale media platforms zoals Boek-en-steun. Voor hun raadgevingen heb ik geprobeerd zoveel mogelijk wetenschappelijke onderbouwing te vinden.

In alles wat ik op die manier bij elkaar heb gebracht, heb ik de grootste gemene deler gezocht en deze overzichtelijk samengebracht in adviezen, handvatten en tips. Ik wil daarmee iedereen met aanhoudende pijn, dus ook jou, leren om beter met de pijn te leven, en je helpen om je leven niet langer door die pijn te laten beheersen.

Twee eyeopeners

In gevecht met chronische pijn

Metafoor 1: Het gevecht   
Je bent al lange tijd een touwtrekgevecht aan het voeren met het pijnmonster. Tussen jou en het monster is een groot gapend gat waar je naartoe wordt getrokken. Je trekt en trekt om niet in de afgrond te vallen, maar je krachten nemen af en ook van je energie is weinig meer over. Als je ten einde raad nog eens extra je best doet, merk je dat hoe harder jij rukt en sjort, hoe harder het monster trekt en hoe dichter je bij de afgrond komt. Je kunt je nergens anders meer mee bezig houden en mensen die je hielpen zijn al weggevallen. Je wereld wordt steeds kleiner.

Intussen ontgaat je helemaal, doordat je zo hard aan het vechten bent, dat je het gevecht niet hoeft te winnen om niet in de afgrond te vallen, maar dat je alleen maar het touw hoeft los te laten. Het monster zal daardoor niet verdwijnen; het zal je blijven achtervolgen, waar je ook gaat. Maar als je niet langer hoeft te vechten, kun je weer op adem komen, je krachten weer opbouwen en je energie laten toenemen. In plaats van met het monster kun je je weer bezighouden met leuke en waardevolle zaken. Pas als je bereid bent om het gevecht met je pijn op te geven, kun je op weg naar een beter en waardevol leven

Metafoor 2: De rotonde 
Stel je een rotonde voor met in het midden een groot bord, waarop staat ‘Vermijding’. Stel jezelf voor in een auto op

Nieuwe wegen inslaan met chronische pijn

die rotonde. Je zit op de passagiersstoel, want je pijnmonster zit achter het stuur. Jullie draaien rondjes, doen iedere keer min of meer dezelfde dingen. Je probeert hem wel eens een beetje naar links te laten sturen, en een andere keer vraag je hem om wat meer rechts aan te houden. Je laat hem soms wat harder gaan, of een poosje heel langzaam. Maar wat je ook probeert te veranderen, het landschap blijft hetzelfde en je komt steeds weer dezelfde dingen tegen. Toch durf je niet van die rotonde met zijn bekende, vertrouwde rondjes af te gaan, en laat je het monster je route bepalen.

Er is een uitweg, namelijk van de rotonde afgaan en een voor jou nieuwe weg inslaan. Dat is een onbekende route vol met hobbels en kuilen, maar wel een die naar een ander landschap leidt. Een landschap dat belooft mooier te zijn. Het is een omgeving waar het monster minder grip op jou zal hebben, waardoor je een gemakkelijker en socialer leven kunt leiden en leukere en zinvolle dingen kunt doen. Maar het monster houdt jou stevig in zijn greep en blijft je waarschuwen dat je geen domme dingen moet doen. Hij dreigt ook met je mee te gaan wanneer je voor die nieuwe weg kiest en bluft dat hij het je daar extra lastig zal gaan maken.

Over leven met pijn

Ik ga je helpen
Hebben deze metaforen je de ogen geopend? Grijp jij je kans om je leven met pijn beter te maken, ben je gemotiveerd en heb je genoeg lef? Dan ga ik je in dit boek bij de hand nemen om samen van die rotonde af te gaan en die nieuwe, onbekende weg in te slaan. Ik ga je helpen om de kuilen te ontwijken en ik zal mijn best doen je over de hobbels heen te duwen. Als we hoge bergen in de verte zien liggen, gaan we er toch samen op af. Want als we dichterbij komen, zullen die bergen wellicht een stuk kleiner zijn geworden, of kunnen we er misschien gewoon omheen wandelen.
Door het lezen van dit boek ga je je pijn beter begrijpen. Maar daarmee ben je er nog lang niet, want je zult meer moeten doen dan alleen lezen. Om echt het verschil voor jezelf te gaan maken, moet je de handvatten uit dit boek ook toepassen. Ik beloof je niet dat het gemakkelijk wordt. Er is geduld, doorzettingsvermogen en moed voor nodig om, met het pijnmonster op je rug, deze weg te gaan volgen. Heb jij desondanks het lef om het gevecht op te geven? Wil jij met mijn hulp vanaf die rotonde de onbekende weg op gaan en zodoende investeren in de rest van je leven? Lees dan vooral verder!

De inhoudsopgave vind je hier

De eerste pagina’s lees je hier

De recensies lees je hier

Hier kun je ‘Over leven met pijn’ van Anna Raymann bestellen